Rolady i roladki
Zawijane mięso z nadzieniem nie musi gościć na naszych stołach tylko od święta. Świetnie sprawdzi się i jako danie obiadowe, i na zimno - na kanapkach.
Składniki na 6-7 porcji: 1 kg schabu bez kości, 15 dag suszonych moreli, l3 łyżki pistacji, 1 szklanka soku jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżka oleju, 3/4 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz.
Morele zalej sokiem jabłkowym, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź, pokrój w kostkę. Pistacje obierz z łupinek, posiekaj. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozetnij tak, aby powstał cienki, ok. 2 cm płat. Wnętrze natrzyj solą oraz pieprzem, rozłóż morele oraz pistacje. Zwiń w ścisły rulon, obwiąż bawełnianą nicią. Roladę ze wszystkich stron posmaruj olejem, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz suszonymi ziołami. Roladę przykryj, odstaw na kilka godzin do lodówki.
Włóż mięso do żaroodpornego naczynia, wlej bulion. Piecz pod przykryciem ok. 90 minut w temperaturze 180°C od czasu do czasu polewając sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso się przyrumieniło. Po upieczeniu roladę zostaw na około 15 minut, by "odpoczęła". Następnie usuń nitkę i pokrój w plastry.
Rada: Morele możesz namoczyć w winie.
Składniki na 6-8 porcji: 1 pierś indyka (ok. 1,2 kg), 45 dag mrożonego szpinaku, 1 średnia marchewka, 1/2 strąka czerwonej papryki, 10 dag sera feta, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, olej.
Pierś z indyka umyj i osusz. Rozkrój ją tak, aby dało się ją rozłożyć jak książkę. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Zwiń w roladę, odłóż do lodówki na kilka godzin.
Marchewkę obierz, umyj. Ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Gdy przestygnie, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Umytą paprykę pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło. Włóż szpinak, duś aż cały płyn wyparuje. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Płat mięsa posmaruj wystudzonym szpinakiem, rozłóż marchewkę i paprykę, posyp pokruszonym serem feta. Zwiń w roladę i zasznuruj bawełnianą białą nicią. Wierzch posmaruj olejem i przełóż do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw mięso, piecz około 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 30 min, często skrapiając sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Upieczone mięso odstaw na 10 minut, by "odpoczęło" i dopiero wtedy je pokrój. Podawaj na ciepło lub zimno.
Składniki na 8 porcji: 4pojedyncze piersi kurczaka, 8 plasterków szynki np. gotowanej, 1///2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki zielonej, 1 opakowanie sera mozzarella, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą z piersi kurczaka przekrój ostrym nożem wzdłuż, w taki sposób, by otrzymać dwa cienkie plastry. Plastry mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy plasterek piersi oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 min.
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub paski. Ser mozzarella pokrój w plasterki. Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek szynki, paprykę i przykryj plastrem sera mozzarella. Zwiń ciasno w roladki, zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż roladki z każdej strony.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w nim roladki. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Z roladek usuń wykałaczki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Rada: Roladki będą mniej kaloryczne jeśli ugotujesz je na parze.Zwinięte roladki ułóż obok siebie w garnku do gotowania na parze, gotuj 15-20 minut.
Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów wołowiny (np. z udźca, ligawy, polędwicy), 4 ogórki kiszone lub konserwowe, 2 grube plastry wędzonego boczku, 8 łyżeczek musztardy np. sarepskiej lub dijon, 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 listki laurowe, po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, 1/2 l bulionu warzywnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 strąk czerwonej papryki, olej do smażenia, sól, pieprz.
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Ogórki pokrój w ćwiartki a boczek w słupki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w paski. Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką musztardy.
Rozłóż boczek oraz ogórki, zwiń formując roladki. Każdą owiń bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Roladki obtocz w mące. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż mięso na rumiano z każdej strony.
Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć włóż przesmażone roladki. Zmniejsz ogień, duś 60-90 minut. Na 30 min przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy oraz paski papryki. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby sos był zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Podawaj z kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.