Reklama

Rosół i kluski ziołowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki na 6 porcji:

  • 3-4 ziarna ziele angielskie
  • 1/2 kurczak
  • 1 sztuka cebula
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • pieprz
  • 1 sztuka por
  • sól
  • kilka gałązek bazylia
  • 2-3 sztuki liść laurowy
  • 1 sztuka korzeń pietruszki
  • kulka gałązek natka pietruszki
  • 20 dag twaróg
  • 1 sztuka seler

Warzywa umyć i obrać. Kurczaka dokładnie umyć, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować na wolnym ogniu, cały czas zbierając szumowiny. Zieleninę umyć, dobrze osuszyć i posiekać. Odłożyć kilka listków natki do przybrania.

Po kwadransie do zupy dodać oczyszczone pokrojone warzywa, opaloną na ogniu cebulę, listki laurowe, szczyptę soli. Dodać kilka ziarenek pieprzu. Zmniejszyć nieco ogień i gotować ok. godziny. W tym czasie przygotować kluseczki ziołowe.

Twaróg dobrze odcisnąć, połączyć z mąką ziemniaczaną, żółtkiem, siekanymi ziołami i doprawić. Formować dwiema łyżeczkami kluseczki i wrzucać na wrzątek, chwilę gotować. Zupę podawać z kluseczkami i pokrojoną ozdobnie marchewką z rosołu.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy