Rosół i kluski ziołowe
Warzywa umyć i obrać. Kurczaka dokładnie umyć, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować na wolnym ogniu, cały czas zbierając szumowiny. Zieleninę umyć, dobrze osuszyć i posiekać. Odłożyć kilka listków natki do przybrania.
Po kwadransie do zupy dodać oczyszczone pokrojone warzywa, opaloną na ogniu cebulę, listki laurowe, szczyptę soli. Dodać kilka ziarenek pieprzu. Zmniejszyć nieco ogień i gotować ok. godziny. W tym czasie przygotować kluseczki ziołowe.
Twaróg dobrze odcisnąć, połączyć z mąką ziemniaczaną, żółtkiem, siekanymi ziołami i doprawić. Formować dwiema łyżeczkami kluseczki i wrzucać na wrzątek, chwilę gotować. Zupę podawać z kluseczkami i pokrojoną ozdobnie marchewką z rosołu.
Zobacz także: