Rosół z jagnięciny
Rozgrzewający i aromatyczny rosół na bazie jagnięcego mięsa według przepisy Ewy Wachowicz.

Składniki
- 1 kg combra jagnięcego
- 1 udko jagnięce
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól do smaku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 3 ząbki czosnku
- 1 twarde, kwaśne jabłko
- 1 cebula
do podania
- ziemniaki
- mięta
Przepis pochodzi z 315. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Jagnięcinę włożyć do garnka z zimną wodą i postawić na małym ogniu. Przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Gdy się zagotuje, zebrać szumowiny i gotować dalej tak długo, aż mięso zacznie mięknąć. Dodać marchewki, pietruszki, seler i czosnek oraz całe jabłko (w skórce). Dorzucić opaloną nad ogniem cebulę. Przykryć i gotować przez ½ godziny. Na głęboki talerz nałożyć kawałek combra z kostką, trochę marchewki oraz ugotowane ziemniaki. Zalać rosołem. Udekorować listkami mięty.