Reklama

Rosół z jagnięciny

Rozgrzewający i aromatyczny rosół na bazie jagnięcego mięsa według przepisy Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 1 kg combra jagnięcego
  • 1 udko jagnięce
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 twarde, kwaśne jabłko
  • 1 cebula

Składniki do podania

  • ziemniaki
  • mięta

Przepis pochodzi z 315. odcinka programu "Ewa gotuje".    

Sposób przygotowania:

Jagnięcinę włożyć do garnka z zimną wodą i postawić na małym ogniu. Przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Gdy się zagotuje, zebrać szumowiny i gotować dalej tak długo, aż mięso zacznie mięknąć. Dodać marchewki, pietruszki, seler i czosnek oraz całe jabłko (w skórce). Dorzucić opaloną nad ogniem cebulę. Przykryć i gotować przez ½ godziny. Na głęboki talerz nałożyć kawałek combra z kostką, trochę marchewki oraz ugotowane ziemniaki. Zalać rosołem. Udekorować listkami mięty. 

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy