Rosół z kluseczkami z manny

Składniki
- 1 mała sztuka cebula
- 1 sztuka korpus z kurczaka
- pęczek włoszczyzna
- kilka ziarenek ziele angielskie
- 2 sztuki listki laurowe
- natka
- 3/4 szklanki kasza manna
- 1 sztuka żółtko
- mały kawałek świeży imbir
- sól, pieprz
- kilka sztuk goździki
5-6 osób
Kurczaka opłukać, włożyć do posolonego wrzątku. Dodać oczyszczone warzywa z włoszczyzny oraz listek laurowy, goździki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i obrany imbir. Dołożyć opieczoną cebulę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
Zagotować około 1/2 l wody, lekko posolić. Wsypać kaszę i mieszając gotować około 10 minut (kasza powinna stać się bardzo gęsta). Zestawić z ognia, wymieszać z żółtkiem. Szeroką płaską blaszkę przepłukać zimną wodą. Rozsmarować kaszkę. Pozostawić do wystygnięcia.
Zastygniętą kaszkę pokroić w kostkę. Po porcji włożyć do bulionówek. Zalać gorącym rosołem. Udekorować natką.