Rosół z natką pietruszki
Przepis na pyszny domowy rosół.
Składniki
na 4 porcje:
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 3 marchewka
- pieprz
- sól
- 30 dag mięso wołowe
- 1/2 seler
- natka pietruszki
- 50 dag kurczak na rosół
- 1 pietruszka
- 1 por
- 5 ziele angielskie
3-4 osób
Przygotowanie:
Mięso oczyścić, umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 6-7 szklanek) i zagotować. Gdy na powierzchni zbierze się szara piana, zebrać ją delikatnie i zmniejszyć ogień.
Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić na większe kawałki. Cebulę przekroić na pół i podpiec nad ogniem (wbić na widelec i trzymać ostrożnie nad palnikiem gazowym).
Do gotującego się mięsa dodać warzywa i przyprawy. Lekko przykryć pokrywką i gotować ok. 1-2 godziny. Im dłużej rosół będzie dochodzić, tym będzie bardziej aromatyczny. Następnie zupę przecedzić. Podawać z natką.
Zobacz także: