Rostbef w ziołach pieczony z warzywami
Na przygotowanie tego dania trzeba poświęcić sporo czasu. Ale efekt – palce lizać!

Składniki
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 gałązki tymianku
- 800 g rostbefu
- 5 łyżek oliwy
- gruba morska sól
- pieprz
- 6 czerwonych cebul
- 28 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
1. Oderwij listki tymianku i igiełki rozmarynu od gałązek, posiekaj je. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj je 3 łyżkami oliwy. Posyp solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Ułóż w brytfance, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C. Po 15 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 125°C. Piecz jeszcze 75 minut.
2. Czerwone cebule obierz, pokrój na grubsze cząstki. Pomidorki koktajlowe i cebulę włóż do miseczki. Polej 2 łyżkami oliwy i octem balsamicznym. Posyp grubą morską solą i pieprzem.
3. Cebule i pomidorki dodaj do pieczonego mięsa około 30 minut przed końcem pieczenia. Gotowy rostbef wyjmij z piekarnika, zawiń w folię i odłóż na około 10 minut. Potem odwiń folię. Mięso podawaj z pieczonymi warzywami.
Zobacz także: