Reklama

Rostbef w ziołach pieczony z warzywami

Na przygotowanie tego dania trzeba poświęcić sporo czasu. Ale efekt – palce lizać!

Składniki

  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • 800 g rostbefu
  • 5 łyżek oliwy
  • gruba morska sól
  • pieprz
  • 6 czerwonych cebul
  • 28 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

1. Oderwij listki tymianku i igiełki rozmarynu od gałązek, posiekaj je. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj je 3 łyżkami oliwy. Posyp solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Ułóż w brytfance, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C. Po 15 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 125°C. Piecz jeszcze 75 minut. 

2. Czerwone cebule obierz, pokrój na grubsze cząstki. Pomidorki koktajlowe i cebulę włóż do miseczki. Polej 2 łyżkami oliwy i octem balsamicznym. Posyp grubą morską solą i pieprzem. 

Reklama

3. Cebule i pomidorki dodaj do pieczonego mięsa około 30 minut przed końcem pieczenia. Gotowy rostbef wyjmij z piekarnika, zawiń w folię i odłóż na około 10 minut. Potem odwiń folię. Mięso podawaj z pieczonymi warzywami. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy