Rösti z cordon bleu
Rösti to chrupiące, szwajcarskie placki ziemniaczane. W połączeniu ze sznyclami z serem gruyère będą wyśmienitą ucztą.
Składniki
na placki
- 700 g - ziemniaków
- 50 g - masła
- sól
- pieprz
- smalec gęsi do smażenia
- pomidorki do podania
na kotlety cordon bleu
- 4 sznycle cielęce (po ok. 100 g)
- sól
- pieprz
- soku z cytryny
- 4 plastry sera gruyère
- 4 plastry surowej szynki wędzonej, np. szwarcwaldzkiej
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- masło klarowane do smażenia
do podania
- kapusta kiszona
Przepis pochodzi z 323. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania placków:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na sitku. Przełożyć do miski. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z roztopionym masłem.
Na patelni z odpinaną lub metalową rączką rozgrzać gęsi smalec. Nałożyć starte ziemniaki (patelnia powinna mieć średnicę 18-20 cm). Wyrównać i na małym ogniu smażyć przez ok. 20 minut. Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 20 minut.
Po usmażeniu patelnię z plackiem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Sposób przygotowania sznycli:
Mięso przykryć folią spożywczą i mocno rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Na każdym kawałku cielęciny ułożyć plaster szynki oraz sera żółtego. Złożyć na pół, w razie potrzeby odciąć wystającą wędlinę i ser.
Kotlety zanurzyć w roztrzepanym jajku, opanierować w bułce tartej. Usmażyć z obu stron - na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych. Podawać razem z placuszkami.