Rozgrzewająca zupa z soczewicy
Pożywna zupa idealna na chłodne dni.

Składniki
- 100 g czerwonej soczewicy
- 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszkę krojonych
- 250 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczkę kminu
- 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku
- 1 łyżeczkę ostrej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 ml śmietanki 30%
- kolendrę
Sposób przygotowania:
W garnku na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy suchą soczewicę i pokrojone ziemniaki, mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy. Przykrywamy i gotujemy do miękkości soczewicy przez ok. 20 minut. Dodajemy przyprawy oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem i nasionami) lub krojone pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 25 minut pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy z ognia i mieszamy ze śmietanką oraz posiekaną zieleniną.