Reklama

Rozgrzewające i szybkie zupy na zimę

Tu znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o zupach, by zrobić tę najlepszą!

Na wywarach

Zimą przeważnie gotuję zupy na wywarach mięsnych lub na wędzonce, gdyż są bardziej sycące. Osoby, które nie jedzą mięsa, mogą obrane i pokrojone warzywa na wywar krótko poddusić przed gotowaniem w niewielkiej ilości oleju. Wywar będzie wtedy treściwszy.

Rozgrzewające

Do zimowych zup dodaję rozgrzewające zioła i przyprawy, np. starty świeży imbir, kolendrę, curry, pieprz cayenne czy kurkumę z pieprzem. Idealnie łączą się z zupami: fasolową, grochową, kapuśniakiem, gulaszową, grzybową.

Reklama

Zaprawiana

Żeby zupa była bardziej zawiesista, dodaję do niej surowy, starty na drobnej tarce, nieduży ziemniak. Taki dodatek nie zmienia smaku potrawy.

Z żółtkiem

Jeśli zaciągam zupę żółtkiem, najpierw mieszam je z mlekiem, a dopiero później dodaję do gorącego płynu. Dzięki temu się nie zwarzy. Z żółtym serem Żeby zupa była smaczniejsza, czasem do gotowania wrzucam kawałki obeschniętego sera, który wyjmuję pod koniec gotowania.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy