Różowa panna cotta z makiem i malinami
Czas na uroczy deser, który smakuje jak malinowa chmurka. Polecamy przepis na smakowitą, różową panna cottę!

Składniki
- 50 ml śmietany 30%
- 350 ml mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 50 ml wody
- 50 ml rumu
- 50 ml soku z buraka
- 150 g maku
- 100 g cukru
- laska wanilii
Sposób przygotowania:
Skrobiemy laskę wanilii. Namaczamy żelatynę w wodzie. Odlewamy 100 ml mleka, odsypujemy 20 g cukru. Resztę podgrzewamy w rondelku ze śmietanką, cukrem i dodajemy wanilię - podgrzewamy, ale nie gotujemy! Wlewamy sok i rum. Zestawiamy z ognia i dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Studzimy. Podgotowujemy około 5 minut mak w 100 ml odlanego mleka. Dodajemy mak do ostudzonej masy i delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremek. wkładamy do lodówki na 5 h. Wyciągamy i dekorujemy podgrzanymi w rondelku z 20 g cukru mrożonymi malinami. Smacznego!