Różowa panna cotta z makiem i malinami
Czas na uroczy deser, który smakuje jak malinowa chmurka. Polecamy przepis na smakowitą, różową panna cottę!
Sposób przygotowania:
Skrobiemy laskę wanilii. Namaczamy żelatynę w wodzie. Odlewamy 100 ml mleka, odsypujemy 20 g cukru. Resztę podgrzewamy w rondelku ze śmietanką, cukrem i dodajemy wanilię - podgrzewamy, ale nie gotujemy! Wlewamy sok i rum. Zestawiamy z ognia i dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Studzimy. Podgotowujemy około 5 minut mak w 100 ml odlanego mleka. Dodajemy mak do ostudzonej masy i delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremek. wkładamy do lodówki na 5 h. Wyciągamy i dekorujemy podgrzanymi w rondelku z 20 g cukru mrożonymi malinami. Smacznego!