Rurki nadziewane pastą
Od ciebie zależy jaką pastę wykonasz, nasza propozycja opiera się na warzywach.
Przygotowanie:
Ciasto pokrój wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremki do rurek posmaruj masłem. Każdy pasek nawiń na foremkę zaczynając od węższej strony. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, wystudź i delikatnie zdejmij z metalowych foremek.
Cukinię, umyj, pokrój w plasterki. Obsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy wystygnie, pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżeczką. Włóż do blendera, skrop sokiem z cytryny lub limonki. Dodaj cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pastę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią rurki. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem, ziarenkami czarnuszki lub startą na tarce marchewką.
Rada:
Foremki do rurek możesz zrobić sama. Kartkę bloku technicznego A4 przetnij na 3 części - by powstały prostokąty (krótszy bok ma mieć 10 cm). Zwiń je w ruloniki i zepnij metalowym spinaczem biurowym. Ruloniki owiń folią aluminiową. Przygotowanie:
Zobacz także: