Rurki z kremem
Z ciasta francuskiego wypieka się różnego rodzaju ciasta i ciasteczka.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 3 mm i pokroić je na paski o szerokości 2 cm.
Nawinąć na metalowe rurki, tak by ciasto na siebie zachodziło.
Posmarować jednym żółtkiem roztrzepanym z jedną łyżką wody.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 240 stopni.
Po ostudzeniu wyjąć z ciastek metalowe rurki.
Śmietankę zagotować z 50 g cukru pudru i cukrem waniliowym. Odstawić.
Żółtka utrzeć na masę z 100 g cukru pudru i bardzo powoli wlewać do żółtek gorącą śmietankę. Mieszać cały czas, by masa się nie zważyła. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło utrzeć, dodać do niej schłodzone żółtka. Całość nałożyć do szprycy i napełnić rurki. Można posypać je cukrem pudrem.
Zobacz także: