Ryba po grecku zalecana przez dietetyków. Trzy argumenty za

Ryby nie goszczą na polskich stołach zbyt często. Święta to doskonały okres, aby to nadrobić. Tym bardziej, że są one źródłem łatwo strawnego białka oraz kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Poza tym ryby regulują pracę układu krążenia: zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca, arytmii oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Tę potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku
Tę potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smakuPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g filetów białej ryby (np. dorsza lub mintaja)
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por (biała część)
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • olej
1 min
4

Przygotowanie:

Rybę umyj, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą, posól. 

Gotuj przez 15-20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodaj ziele angielskie i liście laurowe.  W czasie, gdy warzywa będą się gotować, usmaż rybę: obtocz ją w mące i smaż partiami na złoto na rozgrzanym oleju. 

Odlej trochę wywaru z warzyw (około pół szklanki) i rozmieszaj w nim koncentrat pomidorowy. Obraną cebulę i dokładnie oczyszczony por pokrój w półplasterki i zeszklij na oleju. Dodaj ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku.  

Gorące warzywa wyłóż na usmażoną rybę w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudź, przykryj i schłodź w lodówce. Tę potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku. Przed podaniem można udekorować natką pietruszki.  

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas