Składniki na 4-6 porcji: 30 dag ryżu, 20 dag szynki, 6 suszonych pomidorów w oliwie, 15 dag mrożonego groszku, 2-3 cebula, 2 papryki, szczypta kurkumy, 30 ml białego wytrawnego wina, 3-4 szklanki bulionu warzywnego, 40 dag żółtego sera, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, zielenina.
Cebulę obrać, posiekać. Papryki umyć, rozciąć i dokładnie oczyścić z pestek. Strąki pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Warzywa podsmażyć. Wsypać ryż i kurkumę, mieszając, smażyć jeszcze minutę.
Do ryżu wlać wino, wymieszać, poczekać, aż wyparuje. Szynkę pokroić w słupki, pomidory odsączyć, pociąć drobno. Produkty wraz z groszkiem wrzucić do ryżu. Następnie porcjami wlewać do ryżu gorący bulion. Dusić całość do miękkości.
Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion, wprost na patelnię zetrzeć żółty ser, przemieszać. Risotto posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Gotową potrawę przełożyć na talerze.
Składniki na 4-6 porcji: 4-6 pałeczek kurczaka, 30 dag wędzonego boczku, 30 dag ryżu, 2 duże cebule, 3 papryki (czerwona, żółta i zielona), 1 litr bulionu, 1 szklanka mrożonego groszku, 3-4 ząbki czosnku, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, szczypta kurkumy, sól, pieprz.
Papryki dokładnie oczyścić z nasion, miąższ pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Pałeczki z kurczaka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, kłaść na gorącym oleju, obsmażyć na złoty kolor.
Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić kawałki papryki. Do podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, kurkumę, sól, pieprz, dolać gorący bulion. Gotować, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
Dziesięć minut przed końcem dodać groszek i gotować, aż groszek będzie miękki. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałych 2 łyżkach oleju i obłożyć nim paellę.
Składniki na 2-3 porcje: 15 dag ryżu (najlepiej krótkoziarnistego, jak do risotto), 1/2 litra mleka, 3 jajka, 10 dag rodzynek, 3 nieduże jabłka, 6 łyżeczek żurawiny do mięs, 10 dag cukru, 10 dag masła, 1-2 łyżeczki cukru waniliowego.
Ryż umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Mleko zagotować ze szczyptą soli, wrzucić ryż i ugotować do miękkości. Następnie przepłukać go w zimnej wodzie i starannie odsączyć. Rodzynki zalać wrzątkiem. Żółtka utrzeć na puch z masłem i oboma cukrami. Połączyć masę z ryżem, dodać odcedzone rodzynki i ubite białka jajek.
Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, włożyć w nie żurawinę.
Ułożyć jabłka na ryżu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C około 45 minut.