Ryż o wielu obliczach
Myśleliście, że rola ryżu w codziennym życiu jest ograniczona tylko do rarytasu na talerzu? Przewrotne przykłady obalają ten mit!
Ryż pomaga w doborze partnera
Nonanal jest substancją aromatyczną, która utrzymuje się w ryżu. Ta substancja znana jest również z ludzkiego potu i pełni ważną rolę: aktywuje feromonowe receptory. Jak wiadomo, feromony zaś są chemicznymi substancjami, które mogą wpływać na dobór partnera na życie lub dla prokreacji. Miska ryżu i wszystko jasne.
Ulubiona potrawa Karola Darwina
Emma Darwin, małżonka Karola, twórcy teorii ewolucji, napisała książkę kucharską, kiedy on badał pochodzenie człowieka. Można w książce znaleźć między innymi przepis na przygotowanie ryżu, którego smakiem tak zachwycał się jej małżonek. Ewolucja ewolucją, jeść trzeba.
Tak się rozmnaża ryż
Z jednego zasadzonego nasionka ryżu może wyrosnąć do 3 tysięcy kolejnych ziaren.
Lubi fale dźwiękowe
Jak odkryli południowokoreańscy agrobiotechnolodzy, ryżowe plantacje reagują na fale dźwiękowe. Badano aktywowanie hałasami genów w roślinach. Okazało się, że można aktywować dwa geny, ale reagują jedynie na wysokość częstotliwości dźwięków 50, 125 i 250 Hertz. Muzykalny ryż?
Trzy razy po dziesięć kilogramów ryżu
Sandouping leży niedaleko gigantycznej chińskiej elektrowni wodnej i jest dziś odwiedzane przez miliony turystów rocznie. Jednak do niedawna panowała w Sandouping straszliwa bieda, mimo nazwy miejscowości oznaczającej "Trzy razy po dziesięć kilogramów ryżu". Więcej, niż można było zebrać w całej okolicy...
Ryż na cholerę
Japońscy naukowcy odkryli, że w ryżu może rozwinąć się gen, pomocny w ochronie organizmu przed cholerą. Co prawda, jedna miska ryżu wciąż nie uchroni człowieka przed tą chorobą, ale system immunologiczny myszy był już dzięki działaniu genu pochodzącego z rośliny wzmocniony. Mysz nie zapadła na cholerę.
Żelazne porcje
Dzielne zakonnice z dziesięciu katolickich klasztorów na Filipinach jadły przez dziewięć miesięcy wyłącznie ryż. Wszystko w służbie nauki, bowiem codzienna porcja specjalnego gatunku ryżu miała mieć znaczącą ilość żelaza w sobie. O rdzewieniu poddanych naukowemu eksperymentowi nic nie wiadomo.
Niebezpieczna ryżowa tradycja
W Japonii zwyczajem noworocznym jest przygotowanie i jedzenie tradycyjnych mochi. Te ryżowe kleiste ciasteczka powinny być zgodnie ze zwyczajem zjedzone w jak największej ilości - na dobrą wróżbę. Zanim wróżba się spełni, co roku więcej Japończyków dławi się i dusi podczas ich jedzenia. Cóż, tradycja wymaga ofiar.
Beata Dżon
Więcej w serwisie:
Przepis na ryż z kukurydzą na ostro
Słodkości z ryżem