Ryż smażony z brokułami

Kanapka to za mało! Wypróbuj łatwy przepis na lunch, który bez problemu zabierzesz do pracy.

Zaopatrz się w duży termos na żywność. Wówczas takie danie możesz przyrządzić rano i zjeść ciepłe w pracy
Zaopatrz się w duży termos na żywność. Wówczas takie danie możesz przyrządzić rano i zjeść ciepłe w pracy123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 torebka ryżu
  • 2 jajka
  • 1/2 brokuła
  • 1 szklanka groszku
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, papryka

Sposób przygotowania:

1. Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 20 minut. Odcedzić, odstawić do wystudzenia.

2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę, obgotować (3 min łodyga, po 2 min dodać różyczki brokuła i groszek, po kolejnych 2 minutach odcedzić). Chili przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, posiekać.

3. Na patelni rozgrzać olej, wsypać ryż i odcedzone warzywa, smażyć razem 3 minuty, odsunąć wszystko na bok patelni, w puste miejsce wbić jajka, rozkłócić, posolić, smażyć, przewracając, podzielić łopatką, wymieszać z resztą dania.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Makaron z mulami i pomidorami Interia.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?