Ryż z jabłkami i cynamonem

Danie, które pamiętamy z dzieciństwa idealnie sprawdzi się jako pożywne, ciepłe śniadanie- szczególnie w chłodne i ponure dni.

Ryż z jabłkami i cynamonem- pożywny, pyszny i sycący!
Ryż z jabłkami i cynamonem- pożywny, pyszny i sycący!123RF/PICSEL

Składniki

  • pół szklanki ryżu
  • laska wanilii
  • szklanka mleka kokosowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek cukru
  • pół litra mleka 2%
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i łyżeczką wyskrob ziarenka.

2. Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż, włóż ziarenka i laskę wanilii. Całość zalej mlekiem kokosowym wymieszanym z mlekiem zwykłym i posyp cukrem. Następnie przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do nagrzanego piekarnika.

3. Piecz w temperaturze 160°C przez godzinę. Następnie zdejmij folię, ryż zamieszaj i piecz kolejne 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia rozłóż kawałki jabłka.

4. Danie podawaj na ciepło posypane cynamonem. Możesz też użyć owoców w syropie.

Zobacz także:

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas