Ryż z jabłkami i cynamonem
Danie, które pamiętamy z dzieciństwa idealnie sprawdzi się jako pożywne, ciepłe śniadanie- szczególnie w chłodne i ponure dni.
Sposób przygotowania:
1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i łyżeczką wyskrob ziarenka.
2. Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż, włóż ziarenka i laskę wanilii. Całość zalej mlekiem kokosowym wymieszanym z mlekiem zwykłym i posyp cukrem. Następnie przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do nagrzanego piekarnika.
3. Piecz w temperaturze 160°C przez godzinę. Następnie zdejmij folię, ryż zamieszaj i piecz kolejne 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia rozłóż kawałki jabłka.
4. Danie podawaj na ciepło posypane cynamonem. Możesz też użyć owoców w syropie.
Zobacz także: