Reklama

Ryż zapiekany na słodko

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 1-2 osoby

Składniki

  • cukier waniliowy
  • 10 dag masło
  • 3 sztuki jabłko
  • 1/2 litra mleko
  • 3 sztuki jajko
  • 15 dag ryż
  • 10 dag cukier
  • 6 łyżeczek borówki do mięsa

Ryż ugotować w lekko osolonym mleku, przepłukać w zimnej wodzie i dobrze odsączyć. Rodzynki namoczyć. Żółtka utrzeć na puch z masłem i oboma cukrami. Połączyć masę z ryżem, dodać rodzynki i ubite białka jajek.

Formę żaroodporną dobrze natłuścić, przełożyć do niej masę ryżową. Jabłka umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, włożyć w nie żurawinę. Ułożyć jabłka na ryżu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C około 45 minut. Podawać od razu gorące.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy