Ryż zapiekany na słodko

Składniki
- cukier waniliowy
- 10 dag masło
- 3 sztuki jabłko
- 1/2 litra mleko
- 3 sztuki jajko
- 15 dag ryż
- 10 dag cukier
- 6 łyżeczek borówki do mięsa
1-2 osoby
Ryż ugotować w lekko osolonym mleku, przepłukać w zimnej wodzie i dobrze odsączyć. Rodzynki namoczyć. Żółtka utrzeć na puch z masłem i oboma cukrami. Połączyć masę z ryżem, dodać rodzynki i ubite białka jajek.
Formę żaroodporną dobrze natłuścić, przełożyć do niej masę ryżową. Jabłka umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, włożyć w nie żurawinę. Ułożyć jabłka na ryżu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C około 45 minut. Podawać od razu gorące.