Reklama

Ryż ze smakiem

Jaki ryż wybrać do risotto, jak je przygotować?

Do przyrządzenia klasycznego risotto potrzebny jest ryż z okrągłymi ziarnami. Znajdziemy go w każdym sklepie. Nie używajmy ryżu o skróconym czasie gotowania ani ryżu w torebkach czy długoziarnistego, bo nie wchłonie on sosu jak należy.

Gotowanie zawsze zaczynamy od przesmażenia cebulki. Gdy lekko zbrązowieje, wyjmujemy ją, a na pozostały tłuszcz wrzucamy ryż, koniecznie suchy, i smażymy, aż się zeszkli.

W tym momencie można dolać trochę wina. Białego lub czerwonego. Ale wino trzeba podgrzać. Jeśli wlejemy zimne, ryż się zahartuje i risotto się nie sklei. Następnie partiami, wlewamy wrzący bulion i mieszamy tak długo, aż ryż wchłonie kolejne dolewki. Całość sklejamy tartym żółtym serem i masłem.

Reklama

Z kurczakiem i grzybami

Skład na 4 porcje: 2 piersi kurczaka, litr wywaru warzywnego, kieliszek białego wina, 14 łyżek ryżu, 2 marchewki, 1 cebula, 500 g pieczarek lub grzybów leśnych, 2 łyżki tartego sera żółtego, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki masła, tymianek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Mięso z kurczaka myjemy i gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym, a potem kroimy w kostkę. Obraną, pokrojoną w kostkę marchew i oczyszczone, pokrojone grzyby dusimy do miękkości na maśle z solom, pieprzem i ziołami.

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień, wlewamy chochlę bardzo gorącego bulionu, mieszamy. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlewamy kolejną chochlę bulionu oraz wino. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki i kleisty. Na koniec łączymy go z marchewką i grzybami. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy żółtym serem, dodajemy masło. Dusimy jeszcze kilka minut. 

Z pomidorami i oliwkami

Skład na 4 porcje: 450 g ryżu do risotto, 1 cebula, 1,5 l rosołu, 4 łyżki oliwy z oliwek, puszka pomidorów bez skórki, kilka pomidorów suszonych, kilka czarnych oliwek, 60 g masła, 60 g tartego sera żółtego, 1 ząbek czosnku, pęczek bazylii, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Osączone z zalewy pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy pomidory i posiekany czosnek, smażymy dwie minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę posiekanej bazylii i odstawiamy na bok. W dużym rondlu rozgrzewamy resztę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 5 minut na małym ogniu. Ogień zwiększamy, dodajemy suchy ryż i, mieszając, smażymy kolejne dwie minuty.

Zmniejszamy ogień, wlewamy chochlę bardzo gorącego bulionu, mieszamy. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlewamy kolejną chochlę bulionu. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego płynu. Na koniec łączymy z pomidorami z puszki, pokrojonymi pomidorami suszonymi i oliwkami. Zdejmujemy z ognia, dodajemy tarty ser, masło i resztę posiekanej bazylii. Mieszamy, by całość się skleiła i po kilku minutach podajemy.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: risotto
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy