Ryżanka z lubczykiem
Gdy za oknem robi się chłodno i ponuro, nie ma nic lepszego kulinarnie, niż talerz rozgrzewającej zupy. Polecamy przepis na sycącą i aromatyczną ryżankę.
Sposób przygotowania:
1. Filet myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i od chwili rozpoczęcia wrzenia gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu usuwając gromadzące się na powierzchni szumowiny.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do zupy. Po trzech minutach dodajemy opłukany na sitku ryż i solimy do smaku (ok. łyżeczki).
3. Cebulę obieramy i siekamy, marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy wszystko przez kilka minut na łyżce oleju, a następnie dolewamy kilka łyżek gotującego się bulionu i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
4. Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzucamy warzywa z patelni i mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz lubczykiem i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: