Ryżowe ciasto z dynią

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 szklanki rodzynki
  • 1/3 szklanki cukier
  • listki świeżej melisy
  • 1 łyżka bułka tarta
  • 6 łyżek masło
  • 150 g. ryż
  • 1 łyżka cynamon
  • 3 sztuki jajko
  • 1/2 kg dynia bez skóry i pestek
5-6 osób

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Dynię pokroić w kostkę, smażyć na 3 łyżkach masła ok. 7 min., lekko doprawić solą, schłodzić. Żółtka jajek utrzeć na puch z cukrem i 2 łyżkami miękkiego masła, połączyć z ryżem, dynią, rodzynkami i cynamonem.

Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą ryżowo-dyniową. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Zapiekać w nagrzanym do 200 o C piekarniku ok. 30 min. Dekorować cynamonem i listkami melisy.

Wypróbuj też inne przepisy na dynię: 

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas