Ryżowe ciasto z dynią
Składniki
- 1/2 szklanki rodzynki
- 1/3 szklanki cukier
- listki świeżej melisy
- 1 łyżka bułka tarta
- 6 łyżek masło
- 150 g. ryż
- 1 łyżka cynamon
- 3 sztuki jajko
- 1/2 kg dynia bez skóry i pestek
5-6 osób
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Dynię pokroić w kostkę, smażyć na 3 łyżkach masła ok. 7 min., lekko doprawić solą, schłodzić. Żółtka jajek utrzeć na puch z cukrem i 2 łyżkami miękkiego masła, połączyć z ryżem, dynią, rodzynkami i cynamonem.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą ryżowo-dyniową. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Zapiekać w nagrzanym do 200 o C piekarniku ok. 30 min. Dekorować cynamonem i listkami melisy.
Wypróbuj też inne przepisy na dynię: