Sajgonki z piekarnika z mięsem na ostro
Przygotowanie:
Czosnek i chili posiekać, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem i sosem sojowym.
Na 1 łyżce oleju mocno zrumienić mięso, dodać 3 łyżki przygotowanego sosu, wymieszać, ostudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki 15 minut przed obróbką. Marchew, dwie dymki i kapustę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paski o długości około 5 cm.
Płaty ciasta pociąć na kawałki 20x20 cm. Każdy posmarować olejem, nałożyć po porcji mięsa i warzyw, dokładnie zwinąć w rulony, tak by boki były zakryte. Ruloniki zwilżyć wodą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem i posypać obficie sezamem. Piec w temp. 180°C przez 15 min.
Pozostałą dymkę i kolendrę posiekać, wymieszać z resztą sosu czosnkowego. Sajgonki ułożyć na półmisku, ozdobić.
Zobacz także: