Sakiewki z serem i owocami
Efektowny deser.

Składniki
- 300 g mąki
- 500 ml tłustego mleka
- 4 jaja
- opakowanie cukru waniliowego
- 150 g tłustego twarogu
- 150 ml gęstej śmietany
- 6 łyżeczek cukru pudru
- 150 g malin
- 150 g borówki amerykańskiej
- 200 g truskawek
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy z mlekiem i łyżeczką cukru pudru. Następnie dodajemy jaja, mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut.
Borówki i truskawki myjemy. Po usunięciu szypułek truskawki kroimy w ćwiartki i dodajemy do malin z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Delikatnie mieszamy, żeby maliny się nie rozpadły.
Do sera dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy na puszystą masę. Z ciasta smażymy na maśle 8 średniej grubości naleśników, odstawiamy do ostygnięcia.
Na środek każdego naleśnika wykładamy porcję masy serowej i owoców. Formujemy sakiewki, które od góry związujemy ozdobnym sznurkiem lub wykałaczką. Wykładamy na talerze po 2 sztuki, dekorujemy pozostałymi owocami i podajemy.
Zobacz także: