Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy z mlekiem i łyżeczką cukru pudru. Następnie dodajemy jaja, mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut.
Borówki i truskawki myjemy. Po usunięciu szypułek truskawki kroimy w ćwiartki i dodajemy do malin z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Delikatnie mieszamy, żeby maliny się nie rozpadły.
Do sera dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy na puszystą masę. Z ciasta smażymy na maśle 8 średniej grubości naleśników, odstawiamy do ostygnięcia.
Na środek każdego naleśnika wykładamy porcję masy serowej i owoców. Formujemy sakiewki, które od góry związujemy ozdobnym sznurkiem lub wykałaczką. Wykładamy na talerze po 2 sztuki, dekorujemy pozostałymi owocami i podajemy.
Zobacz także: