Reklama

Sakiewki z serem i owocami

Efektowny deser.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 500 ml tłustego mleka
  • 4 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g tłustego twarogu
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 150 g malin
  • 150 g borówki amerykańskiej
  • 200 g truskawek
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy z mlekiem i łyżeczką cukru pudru. Następnie dodajemy jaja, mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut.

Borówki i truskawki myjemy. Po usunięciu szypułek truskawki kroimy w ćwiartki i dodajemy do malin z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Delikatnie mieszamy, żeby maliny się nie rozpadły.

Do sera dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy na puszystą masę. Z ciasta smażymy na maśle 8 średniej grubości naleśników, odstawiamy do ostygnięcia.

Reklama

Na środek każdego naleśnika wykładamy porcję masy serowej i owoców. Formujemy sakiewki, które od góry związujemy ozdobnym sznurkiem lub wykałaczką. Wykładamy na talerze po 2 sztuki, dekorujemy pozostałymi owocami i podajemy.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy