Sałata z kukurydzą, imbirem i kolendrą
Pyszna aromatyczna sałatka.
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcja dla 8 osób
Składniki:
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
250g wędzonego boczku, pokrojonego na drobne kawałki
1 cebula, drobno pokrojona
4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
30g imbiru, startego
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
250g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
750 g mrożonej kukurydzy, odmrożonej w sitku pod ciepłą, bieżącą wodą
Garść świeżej kolendry, posiekanej
Świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki stołowe sosu sojowego
Sposób przyrządzenia:
Podgrzej olej na dużej patelni i podsmaż boczek razem z cebulą aż boczek stanie się chrupki a cebula złocista i miękka, około 5 minut. Dodaj czosnek i połowę imbiru, smaż przez minutę. Dodaj papryki oraz grzyby i smaż przez 4 minuty, aż grzyby i papryka zmiękną. Dodaj kukurydzę i kolendrę, wymieszaj. Dodaj czarny pieprz, sos sojowy i resztę imbiru. Dobrze wymieszaj.
Gdy za oknem szybko robi się ciemno, ożywmy swoje dni kolorami - dodajmy do podawanych codziennie dań nutę Afryki.
Prezentowany przepis na danie kuchni afrykańskiej jest autorstwa Siby Mtongany. Wkrótce na Polsat Food Network - w poniedziałki począwszy od 17 listopada o godzinie 12:00 i 15:30 będzie można obejrzeć nowy program z Afryką w tle. Zapraszamy na premierę ,,Afrykańskiej kuchni Rezy" już w najbliższy poniedziałek.
Więcej przepisów Siby Mtongany:
Sałatka z awokado i czerwoną fasolą