Reklama

Sałatka bowl z krewetkami i kurczakiem w orzechowym dressingu

Zdrowy i sycący obiad? Polecamy prosty przepis na naprawdę oryginalne danie z krewetkami i kurczakiem w rolach głównych.

Składniki

  • 3 rodzaje sałat
  • kilka krewetek
  • papryczka chili
  • pierś z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • kolendra

Składniki na dressing orzechowy

  • łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki startego imbiru
  • sól
  • 150 ml oleju rzepakowego

Masło orzechowe mieszamy z sosem sojowym i imbirem. Pod koniec mieszania wlewamy olej rzepakowy.

Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w długie paski i nadziewamy spiralnie na patyczki.

Krewetki dokładnie oczyszczamy, wykrajamy kręgosłupy i smażymy na patelni do zarumienienia. Dorzucamy rozgnieciony czosnek i cienkie plasterki papryczki chili. Wlewamy dwie łyżki sosu sojowego.

Patelnię grillową smarujemy tłuszczem i smażymy szaszłyki z kurczaka.

Do miski wkładamy mix sałat, polewamy go przygotowanym na początku dressingiem z masła orzechowego. Na sałacie układamy krewetki, ściągnięte z patyczków mięso z kurczaka, pokrojone w słupki ogórki i cienkie plasterki rzodkiewki.

Całość posypujemy kolendrą. Smacznego! 

Reklama

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy