Sałatka cytrusowa z żółtym serem
Pomarańczę lub żółty grejpfrut dokładnie umyj, osusz, a następnie obierz ze skórki. Podziel na cząstki. Jeśli wybrałaś grejpfrut, jego kawałki dokładnie oczyść z białych błonek (są dość gorzkie w smaku). Cząstki owoców podziel następnie na mniejsze kawałki.
Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Papryki umyj, usuń nasiona, miąższ pokrój. Cebulę obierz i posiekaj w wąskie krążki. Pomidor sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Żółty ser pokrój w niedużą kostkę.
Wymieszaj sok z cytryny z 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
Wszystkie składniki: warzywa, ser i pomarańczę lub grejpfrut wymieszaj. Polej sosem.
Sałatkę przełóż do salaterki, w której ją podasz, a następnie posyp kiełkami rzeżuchy.
Sałatkę serwuj jako oddzielne danie z dodatkiem pieczywa, np. pełnoziarnistego, lub podawaj ją jako uzupełnienie innych potraw. Ciekawie będzie się komponowała np. jako lekki dodatek do dań przyrządzanych na grillu (np. z drobiu) albo do różnych pieczonych mięs na ciepło i zimno.