Sałatka grecka

Któż po zimie nie marzy o lekkich, świeżych warzywach? Polecamy świetny przepis na prawdziwą, grecką sałatkę

Lekką sałatkę grecką przygotujesz w zaledwie 15 minut
Lekką sałatkę grecką przygotujesz w zaledwie 15 minut123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 sałata (lodowa lub masłowa)
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 czerwone cebule
  • 15 dag czarnych oliwek
  • 30 dag sera feta
  • 1/2 pęczka oregano

na sos

  • 3 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 marynowana papryczka chili i 1 łyżka oliwy do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Oregano opłukać, oderwać listki od łodyżek. Pomidory i ogórki umyć. Pomidory pokroić w grube plastry, ogórki (bez obierania) w ćwierćplasterki. Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w sporą kostkę.

2. Ocet przelać do słoiczka, dodać sól i pieprz. Gdy sól się rozpuści, wlać oliwę, zakręcić słoik, potrząsać, aż powstanie gęsty sos.

3. Sałatę przełożyć na duży półmisek, polać połową sosu, wymieszać. Wyłożyć na wierzch resztę składników sałatki, polać resztą sosu. Posypać oregano i świeżo zmielonym pieprzem, na wierzchu ułożyć chili i skropić oliwą

Zobacz także:

Śródziemnomorska sałatka z soczewicąStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?