Sałatka grecka
Któż po zimie nie marzy o lekkich, świeżych warzywach? Polecamy świetny przepis na prawdziwą, grecką sałatkę
Sposób przygotowania:
1. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Oregano opłukać, oderwać listki od łodyżek. Pomidory i ogórki umyć. Pomidory pokroić w grube plastry, ogórki (bez obierania) w ćwierćplasterki. Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w sporą kostkę.
2. Ocet przelać do słoiczka, dodać sól i pieprz. Gdy sól się rozpuści, wlać oliwę, zakręcić słoik, potrząsać, aż powstanie gęsty sos.
3. Sałatę przełożyć na duży półmisek, polać połową sosu, wymieszać. Wyłożyć na wierzch resztę składników sałatki, polać resztą sosu. Posypać oregano i świeżo zmielonym pieprzem, na wierzchu ułożyć chili i skropić oliwą
Zobacz także: