Sałatka gruszką i granatem
W upalne dni dobrym pomysłem obiadowym jest konkretna sałatka. Taką miską zieleniny z wkładką i najesz się do syta, i orzeźwisz!
Składniki
- 40 dag mieszanki sałat (rukola, endywia, cykoria, lodowa)
- 20 dag sera owczego
- 2-3 gruszki
- 1 granat
- 5 dag orzechów pekan (można je zastąpić włoskimi)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 łyżeczek octu balsamicznego
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
1. Orzechy posiekać grubo i prażyć na patelni bez tłuszczu przez 3-4 minuty, zestawić do ostygnięcia. Sałatę oraz gruszki umyć, z owoców usunąć gniazda nasienne, gruszki pokroić w plasterki. Przekroić granata, wydobyć z niego nasiona, nie gniotąc ich.
2. Ukręcić sos z octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oderwać listki od łodyg, drobno posiekać. Połączyć natkę z sosem.
3. Ser pokruszyć. W dużej misce ułożyć umyte i osuszone liście sałaty, kawałki gruszek i orzechy, polać sosem, delikatnie wymieszać. Ułożyć na wierzchu ser, udekorować nasionami granatu. Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Zobacz także: