Sałatka jabłkowa
Prosta w przygotowaniu sałatka jabłkowa z domowym majonezem prowansalskim.

Składniki
- kiszone ogórki
- 2 jaja
- 1 mały seler
- 1 mała cebula
- majonez prowansalski
na majonez prowansalski
- 5 jaj (2 ugotowane + 3 surowe żółtka)
- ok. 250 ml oleju roślinnego
- 1 cytryna
- sól, cukier
Sałatka jabłkowa - sposób przygotowania:
Majonez: Włożyć do miski 2 ugotowane i 3 surowe żółtka, posypać je odrobiną cukru i soli, dobrze utrzeć. Po troszkę wlewać łyżeczką olej, nieustannie ucierając długą drewnianą łyżką aż do wchłonięcia 25 deka oliwy. Podczas ucierania stopniowo wyciskać sok z cytryny (do przygotowania większej porcji majonezu można użyć więcej oliwy oraz soku z cytryny). Majonez pasuje do wszystkich sałatek. Sałatka: Pokroić na małe kawałeczki pół kilo surowych jabłek, 2 kiszone ogórki i 2 jaja na twardo. Następnie zetrzeć na tarce do buraków 1 surowy seler. Całość przemieszać z majonezem prowansalskim. Podawać do stołu z pokrojoną na małe kawałeczki hiszpańską cebulą.
Przepis pochodzi z książki "Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando. To opowieść o smakach, które przeniosą cię do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Wydawnictwo Znak Literanova, premiera 12 listopada.

Zobacz także inne przepisy na sałatki: