Sałatka jabłkowa

Aktualizacja

Prosta w przygotowaniu sałatka jabłkowa z domowym majonezem prowansalskim.

Sałatka jabłkowa z książki "Dietojarska kuchnia żydowska"
Sałatka jabłkowa z książki "Dietojarska kuchnia żydowska"materiały prasowe

Składniki

  • kiszone ogórki
  • 2 jaja
  • 1 mały seler
  • 1 mała cebula
  • majonez prowansalski

na majonez prowansalski

  • 5 jaj (2 ugotowane + 3 surowe żółtka)
  • ok. 250 ml oleju roślinnego
  • 1 cytryna
  • sól, cukier

Sałatka jabłkowa - sposób przygotowania:

Majonez: Włożyć do miski 2 ugotowane i 3 surowe żółtka, posypać je odrobiną cukru i soli, dobrze utrzeć. Po troszkę wlewać łyżeczką olej, nieustannie ucierając długą drewnianą łyżką aż do wchłonięcia 25 deka oliwy. Podczas ucierania stopniowo wyciskać sok z cytryny (do przygotowania większej porcji majonezu można użyć więcej oliwy oraz soku z cytryny). Majonez pasuje do wszystkich sałatek.

Sałatka: Pokroić na małe kawałeczki pół kilo surowych jabłek, 2 kiszone ogórki i 2 jaja na twardo. Następnie zetrzeć na tarce do buraków 1 surowy seler. Całość przemieszać z majonezem prowansalskim. Podawać do stołu z pokrojoną na małe kawałeczki hiszpańską cebulą.

Przepis pochodzi z książki "Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando. To opowieść o smakach, które przeniosą cię do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Wydawnictwo Znak Literanova, premiera 12 listopada.

"Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando
"Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewandomateriały prasowe

Zobacz także inne przepisy na sałatki:

„Ewa gotuje”: Sałatka z buraczków i sera koziegoPolsat
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?