Sałatka jajeczno-brokułowa
Na osteoporozę zwaną "cichym złodziejem kości" choruje w Polsce dwa miliony osób, z czego większość to kobiety. 90 procent się nie leczy. Jak wzmocnić kości i ochronić je przed osteoporozą? Przepis pochodzi z książki Hanny Stolińskiej "Dieta w leczeniu osteoporozy".

Składniki
- jajko – 50 g (1 sztuka)
- brokuły – 100 g (¼ sztuki)
- cebula – 30 g (½ sztuki)
- papryka czerwona – 100 g (½ sztuki)
- szczypiorek – 8 g (1 łyżka)
na sos
- musztarda – 5 g (1 łyżeczka)
- mleko – 10 g (1 łyżka)
- odrobina octu winnego
1
Przygotowanie:
Jajko i brokuły ugotować, wszystkie składniki rozdrobnić, połączyć, wymieszać i doprawić według uznania. Polać sosem przygotowanym z musztardy, mleka i octu winnego.
Przepis pochodzi z książki Hanny Stolińskiej "Dieta w leczeniu osteoporozy", Dom Wydawniczy Rebis.

Zobacz także: