Reklama

Sałatka libańska z bulgurem i cukinią

Rodzajów ziaren jest mnóstwo, a przepisów na nie – całe księgi. Próbuj!

Składniki

  • 15 dag kaszy bulgur
  • 1 pomidor
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania:

1. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu (ok. 7 minut), odcedzić na sicie. 

2. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, pokroić w paseczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cytrynę umyć, sparzyć, wycisnąć sok. Jeszcze ciepłą kaszę wymieszać z natką, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić do ostudzenia. 

3. Warzywa umyć. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę i chili oczyścić z gniazd nasiennych, drobno posiekać. Cukinię pokroić w małą kostkę. Orzechy obrać, posiekać. 

Reklama

4. Do kaszy dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, na wierzchu posypać słodką papryką. Przykryć, wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.  

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy