Sałatka libańska z bulgurem i cukinią
Rodzajów ziaren jest mnóstwo, a przepisów na nie – całe księgi. Próbuj!
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu (ok. 7 minut), odcedzić na sicie.
2. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, pokroić w paseczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cytrynę umyć, sparzyć, wycisnąć sok. Jeszcze ciepłą kaszę wymieszać z natką, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić do ostudzenia.
3. Warzywa umyć. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę i chili oczyścić z gniazd nasiennych, drobno posiekać. Cukinię pokroić w małą kostkę. Orzechy obrać, posiekać.
4. Do kaszy dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, na wierzchu posypać słodką papryką. Przykryć, wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.
Zobacz także: