Reklama

Sałatka liońska z jajkiem w koszulce

Michel Moran, juror polskiej edycji Masterschefa i autor książki "Doradca smaku", poleca bajecznie prostą i niezwykle smaczną sałatkę liońską.

Składniki dla 2 osób:

1 sałata lodowa

1 mała sałata karbowana

2 garści listków botwinki

40 g boczku wędzonego

200 g chleba tostowego

2 jajka

1 pomidor

Ocet

Olej

Sos do sałatki:

1 żółtko

Musztarda sarepska

Ocet

Oliwa z oliwek

Pieprz ziołowy

Sól morska

Przygotowanie:

Sos do sałatki: Do miski wrzucamy jajko, dodajemy łyżeczkę musztardy saperskiej i odrobinę octu (ilość octu zależy od upodobań, dodajemy go tyle, aby sos nie był zbyt rzadki). Całość mieszamy, dolewając powoli oliwę z oliwek, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka emulsja. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Reklama

Boczek kroimy w grubą kostkę o boku około 1 cm i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż się przyrumieni. 

Z pieczywa tostowego odkrawamy skórki, miąższ kroimy w kostkę i również smażymy na rumiano na patelni z odrobiną oleju.

Do garnka z gorącą, ale wrzącą wodą dodajemy ocet oraz szczyptę soli i zmniejszamy ogień.

Jajko delikatnie wbijamy do miseczki, tak aby żółtko się nie rozlało, a następnie ostrożnie wlewamy je do wody. 

Łyżką formujemy z jajka kulę, starając się, aby białko dokładnie otoczyło żółtko i gotujemy około 3 minut. Żółtko jajka powinno być... płynne. Tak przygotowane jajko w koszulce osączamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Podanie:

Na talerzu układamy liście sałaty lodowej, sałatę karbowaną i botwinkę, dodajemy grzanki oraz boczek, a na wierzchu kładziemy jajko w koszulce. Dekorujemy plasterkami pomidora i polewamy sosem.

Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku".

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy