Sałatka liońska z jajkiem w koszulce
Michel Moran, juror polskiej edycji Masterschefa i autor książki "Doradca smaku", poleca bajecznie prostą i niezwykle smaczną sałatkę liońską.
Składniki dla 2 osób:
1 sałata lodowa
1 mała sałata karbowana
2 garści listków botwinki
40 g boczku wędzonego
200 g chleba tostowego
2 jajka
1 pomidor
Ocet
Olej
Sos do sałatki:
1 żółtko
Musztarda sarepska
Ocet
Oliwa z oliwek
Pieprz ziołowy
Sól morska
Przygotowanie:
Sos do sałatki: Do miski wrzucamy jajko, dodajemy łyżeczkę musztardy saperskiej i odrobinę octu (ilość octu zależy od upodobań, dodajemy go tyle, aby sos nie był zbyt rzadki). Całość mieszamy, dolewając powoli oliwę z oliwek, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka emulsja. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Boczek kroimy w grubą kostkę o boku około 1 cm i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż się przyrumieni.
Z pieczywa tostowego odkrawamy skórki, miąższ kroimy w kostkę i również smażymy na rumiano na patelni z odrobiną oleju.
Do garnka z gorącą, ale wrzącą wodą dodajemy ocet oraz szczyptę soli i zmniejszamy ogień.
Jajko delikatnie wbijamy do miseczki, tak aby żółtko się nie rozlało, a następnie ostrożnie wlewamy je do wody.
Łyżką formujemy z jajka kulę, starając się, aby białko dokładnie otoczyło żółtko i gotujemy około 3 minut. Żółtko jajka powinno być... płynne. Tak przygotowane jajko w koszulce osączamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Podanie:
Na talerzu układamy liście sałaty lodowej, sałatę karbowaną i botwinkę, dodajemy grzanki oraz boczek, a na wierzchu kładziemy jajko w koszulce. Dekorujemy plasterkami pomidora i polewamy sosem.
Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku".