Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka na imprezę albo do pracy.

Składniki
- 100 g szpinaku baby
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub oleju
- czerwona papryka
- 2 jajka
- 100 g sałaty
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki prażonych siekanych orzechów
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- łyżeczka soku z cytryny
Tuńczyka odsącz. Pół papryki pokrój w drobną kostkę, a drugie pół w cienkie krótkie paseczki.
Jajka pokrój w ćwiartki i oprósz solą i pieprzem. Liście sałaty porwij na kawałki.
Liście szpinaku ułóż w szklanym naczyniu, odrobinę posól i skrop sokiem z cytryny.
Na szpinaku układaj kolejno: tuńczyka, kosteczki papryki, ćwiartki jajka, sałatę, paski papryki.
Przykryj wszystko warstwą majonezu, wierzch posyp żółtym serem oraz orzechami.