Sałatka z awokado i orzechami
Lekka, pożywna kolacja, a może dietetyczny obiad? Sałatki są dobre na każdą okazję, wypróbuj przepis ze szpinakiem, awokado i orzechami.
Składniki
- 200 g liści szpinaku
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 garść rukoli
- 1/2 szklanki rozmrożonych malin
- 2 awokado
- 2 łyżki twarożku koziego
- 4 kromki chleba
- szczypta oregano
- oliwa
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Umyj i osusz szpinak i rukolę. Przełóż je do półmiska.
2. Obierz awokado i usuń pestki. Skrop owoce sokiem z cytryny i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do szpinaku.
3. Kromki natrzyj oliwą wymieszaną z oregano. Pokrój je w kostkę i podpiecz na patelni. Dodaj do sałaty razem z malinami, kawałeczkami twarożku i orzechami.
Zobacz także: