Sałatka z białej kapusty
Co wspólnego ma kapusta z cytryną? Obie zawierają tyle samo witaminy C. Dlatego sałatka z białej kapusty podnosi naszą odporność.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ale skracamy czas o trzy minuty, by nie był zbyt miękki, studzimy. Liście z kapusty płuczemy, osuszamy i kroimy w paski.
Z jednego granatu wyciskamy sok, a z drugiego wydrążamy pestki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.
Do garnka przelewamy bulion, dodajemy pokrojoną kapustę, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy pięć minut, by kapusta zmiękła, odcedzamy i studzimy.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i łyżkę masła, podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, doprawiamy pieprzem, solą, smażymy. Zalewamy sokiem z granatu, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy, by odparował nadmiar płynu, studzimy.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy ryż, kapustę, mieszamy, by składniki się połączyły. Wierzch posypujemy pestkami granatu i natką pietruszki. Odstawiamy na co najmniej pół godziny, by smaki się przegryzły.
Zobacz także: