Sałatka z brokułami
Lekka, pożywna, idealna jako przekąska! Przepis na pyszną sałatkę z brokułami.
Sposób przygotowania:
1. Umyte brokuły dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy około 7 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny. Odcedzamy i studzimy. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Żurawinę namaczamy w wodzie, a następnie osączamy.
2. Do majonezu dodajemy ocet jabłkowy, syrop klonowy, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy. Sos odstawiamy w chłodne miejsce. Orzechy nerkowca podprażamy na patelni bez tłuszczu, przekładamy na pergamin i studzimy.
3. Jabłko przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półplastry. Do miski przekładamy różyczki brokuła, orzechy, żurawinę, ciecierzycę, jabłka, polewamy sosem majonezowym i od razu podajemy z czosnkowymi tostami albo bagietką rustykalną.
Zobacz także: