Sałatka z brokułami z pietruszkowym pesto
Przepis na 2 porcje. Sałatka idealna na imprezę.
Składniki
- 300 g brokuła
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 garście szpinaku
- 1 papryka
- 2 łyżki posiekanych oliwek
- 2 świeże pomidory
- sól kłodawska, pieprz
na pesto pietruszkowe
- ½ szklanki prażonych migdałów bez skórki lub uprażonych orzeszków piniowych lub orzechów laskowych
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- ¼ szklanki oliwy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- Składniki zmiksuj.
Przygotowanie:
Brokuły gotuj 5 minut w lekko osolonej wodzie. Do miseczki włóż porcję szpinaku, wystudzone brokuły, posiekaną paprykę oraz ćwiartki pomidorów, dopraw do smaku i lekko wymieszaj. Ułóż na wierzchu ćwiartki jajek, posyp szczypiorkiem i oliwkami i polej pesto.
Przepis pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności"