Sałatka z burakami i soczewicą
Kolorowe, pyszne, zdrowe, sycące. Na co dzień i wykwintne przyjęcie. Nie wymagają wiele pracy. Sałatki dla każdego!
Składniki
- 3 średnie buraki
- ¾ szklanki suchej zielonej soczewicy
- 50 g sera typu feta
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- świeżo mielony zielony pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj. Buraki upiecz w piekarniku, obierz, ostudź i pokrój w półplastry.
Ser rozkrusz. Oliwę rozgrzej na patelni ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodaj soczewicę i 2 łyżki tymianku. Duś chwilę, mieszając.
Do soczewicy dodaj buraki i ser. Dopraw pozostałym tymiankiem i pieprzem.