Sałatka z czerwonej kapusty
Smakowita sałatka z kapusty według żydowskiej receptury. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do wielu dań.
Sposób przygotowania:
Poszatkować pół kilo czerwonej kapusty i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i wlać do środka sok z 2 cytryn. Dodać 5 deka ugotowanej fasoli (bobu) i wkroić: 2 kiszone ogórki, 3 antonówki, 4 jaja na twardo, trochę posolić i posłodzić 2 łyżkami cukru. Całość wymieszać i polać 15 deka oliwy lub majonezem prowansalskim.
Przepis pochodzi z książki "Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando. To opowieść o smakach, które przeniosą cię do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Wydawnictwo Znak Literanova, premiera 12 listopada.
Zobacz także: