Reklama

Sałatka z czerwonej kapusty

Smakowita sałatka z kapusty według żydowskiej receptury. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do wielu dań.

Składniki

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 2 cytryny
  • 50 g ugotowanej białej fasoli lub bobu (może być z puszki)
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 jabłka
  • 4 jaja
  • 150 ml oliwy lub majonezu prowansalskiego
  • 2 łyżki cukru sól

Sposób przygotowania:

Poszatkować pół kilo czerwonej kapusty i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i wlać do środka sok z 2 cytryn. Dodać 5 deka ugotowanej fasoli (bobu) i wkroić: 2 kiszone ogórki, 3 antonówki, 4 jaja na twardo, trochę posolić i posłodzić 2 łyżkami cukru. Całość wymieszać i polać 15 deka oliwy lub majonezem prowansalskim.

Przepis pochodzi z książki "Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando. To opowieść o smakach, które przeniosą cię do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Wydawnictwo Znak Literanova, premiera 12 listopada.

Reklama

Zobacz także:

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy