Sałatka z gruszką z gorgonzolą
Zamiast rukoli można podać liście świeżego szpinaku, a do przełamania słodyczy gruszki i syropu – odrobinę cykorii.

Składniki
- 3 garści rukoli
- 5 dag gorgonzoli lub innego sera
- z niebieską pleśnią
- 2 gruszki
- 3/4 szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/5 szklanki soku z owoców tropikalnych
- 1 cytryna
- po 1 łyżeczce octu winnego, oliwy, musztardy i miodu sól, pieprz
1. Miód, ocet, sok, musztardę i oliwę dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz. Orzechy nerkowca uprażyć na gorącej patelni bez tłuszczu. Następnie dodać syrop klonowy i mieszając, podgrzewać jeszcze pół minuty. 2. Gruszki przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyciąć gniazda nasienne. Każdą połówkę przekroić na kilka cienkich plastrów, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. 3. Rukolę umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Przykryć plastrami gruszki, posypać prażonymi orzechami i pokruszonym serem, polać miodowym sosem.Zobacz także: