Sałatka z kaszą i warzywami
Aktualizacja
Lekkie danie pochodzące z Libanu. Świetnie nadaje się na obiad lub lunch. Sprawdź, jak jaką zrobić.

Składniki
na sałatkę:
- 1 szklanka kaszy bulgur lub innej
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 2 czerwone papryki
- 2 ogórki
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- szczypta cynamonu
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
na ziołowy dressing:
- 9 łyżek oliwy
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/2 szalotki
- 1 gałązka estragonu
45 min
4
Sałatka z kaszą i warzywami - wykonanie:
1. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą. Zalej dwiema szklankami wody i gotuj na średnim ogniu 8-10 minut. Odcedź.
2. Umyj ogórki, ale ich nie obieraj, oczyść papryki. Pokrój warzywa na małe kawałki i dodaj do kaszy.
3. Umyj i osusz natkę pietruszki. Oberwij i drobno posiekaj listki. Dodaj do sałatki. Wlej oliwę i sok z cytryny. Dodaj sól, pieprz i cynamon, wymieszaj.
4. Zrób dressing: wymieszaj oliwę z octem winnym i zalej tym obraną i posiekaną szalotkę. Dodaj gałązkę estragonu. Podawaj sałatkę skropioną ziołowym dressingiem.
Zobacz także: