Sałatka z kiszonych buraków
Sałatka z kiszonych buraków jest niezwykle zdrowa i urozmaici każde danie! Wypróbuj przepis i ciesz się tym niepowtarzalnym smakiem.

Składniki
na kiszone buraki
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 2 ziarna pieprzu
- 3 szklanki w ody
- łyżka soli
na sałatkę
- 350 g kiszonych buraków
- duże jabłko
- średnia czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Buraki myjemy i obieramy. Wkładamy do dużego słoja i dociskamy. Dodajemy czosnek, liść laurowy oraz pieprz. Zalewamy wodą z solą. Obciążamy buraki, żeby nie dotykały powierzchni wody, i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Będą gotowe po 5-6 dniach.
2. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie szklimy ją na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy tak samo jak buraki.
4. Mieszamy starte jabłko z burakami, cebulą oraz pozostałą oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: