Sałatka z kiszonych buraków

Sałatka z kiszonych buraków jest niezwykle zdrowa i urozmaici każde danie! Wypróbuj przepis i ciesz się tym niepowtarzalnym smakiem.

Sałatkę możemy posypać  prażonymi pestkami słonecznika
Sałatkę możemy posypać prażonymi pestkami słonecznika123RF/PICSEL

Składniki

na kiszone buraki

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 2 ziarna pieprzu
  • 3 szklanki w ody
  • łyżka soli

na sałatkę

  • 350 g kiszonych buraków
  • duże jabłko
  • średnia czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Buraki myjemy i obieramy. Wkładamy do dużego słoja i dociskamy. Dodajemy czosnek, liść laurowy oraz pieprz. Zalewamy wodą z solą. Obciążamy buraki, żeby nie dotykały powierzchni wody, i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Będą gotowe po 5-6 dniach.

2. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie szklimy ją na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy i odstawiamy do wystygnięcia.

3. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy tak samo jak buraki.

4. Mieszamy starte jabłko z burakami, cebulą oraz pozostałą oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:

Sałatka z pieczonym burakiemStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?