Reklama

Sałatka z komosą ryżową

Składniki na 4 porcje

  • 200 g komosy ryżowej
  • średniej wielkości batat
  • 8 rzodkiewek
  • puszka ciemnej fasoli
  • awokado
  • 2 papryczki chili
  • po 75 g pistacji bez łupinek i suszonej żurawiny
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz, cynamon
  • olej

1. Komosę płuczemy na sitku i gotujemy do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu, studzimy. Obrany batat kroimy w kostkę i gotujemy, aż będzie miękki, odcedzamy i studzimy.

2. Umyte rzodkiewki kroimy w półplastry. Fasolę odcedzamy z zalewy. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, wyciągamy łyżką miąższ i kroimy na małe kawałki. Z przekrojonej na pół papryczki chili usuwamy pestki i drobno siekamy. Pistacje kroimy na mniejsze kawałki. Do miseczki przelewamy 5-6 łyżek oleju, ocet, pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz i mieszamy, by powstał w miarę gładki sos. 

Reklama

3. Do salaterki przekładamy komosę, dodajemy fasolę, rzodkiewki, awokado, żurawinę, chili, batat, pistacje, sos i mieszamy. Sałatkę odstawiamy na co najmniej pół godziny, aby smaki się przegryzły.

Zobacz również:



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy