Sałatka z komosą ryżową
Składniki
na 4 porcje
- 200 g komosy ryżowej
- średniej wielkości batat
- 8 rzodkiewek
- puszka ciemnej fasoli
- awokado
- 2 papryczki chili
- po 75 g pistacji bez łupinek i suszonej żurawiny
- łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz, cynamon
- olej
1. Komosę płuczemy na sitku i gotujemy do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu, studzimy. Obrany batat kroimy w kostkę i gotujemy, aż będzie miękki, odcedzamy i studzimy.
2. Umyte rzodkiewki kroimy w półplastry. Fasolę odcedzamy z zalewy. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, wyciągamy łyżką miąższ i kroimy na małe kawałki. Z przekrojonej na pół papryczki chili usuwamy pestki i drobno siekamy. Pistacje kroimy na mniejsze kawałki. Do miseczki przelewamy 5-6 łyżek oleju, ocet, pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz i mieszamy, by powstał w miarę gładki sos.
3. Do salaterki przekładamy komosę, dodajemy fasolę, rzodkiewki, awokado, żurawinę, chili, batat, pistacje, sos i mieszamy. Sałatkę odstawiamy na co najmniej pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Zobacz również: