Sałatka z kozim serem i granatem

Składniki
- 100 g sera koziego
- 1 szklanka rukoli
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 2 łyżki pestek dyni/słonecznika/orzechów
- 100 g truskawek
- ½ szklanki ziaren granatu
- 1 awokado
- świeża mięta
- sok z 1 limonki
- sól niskosodowa
na dressing z granatem
- około 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy/oleju lnianego/oleju z konopi
- 2 łyżki soku z granatu
- szczypta posiekanej świeżej mięty
- Wymieszaj wszystkie składniki.
Przygotowanie:
Sałatę wymieszaj ze szpinakiem, dodaj podzielone na cząstki awokado, skrop sokiem z limonki i lekko osól. Dodaj pokrojone na ćwiartki truskawki, nasiona granatu i delikatnie wymieszaj. Na koniec wyłóż plasterki sera koziego, posyp orzechami i polej dressingiem. Udekoruj miętą.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu"
