Reklama

Sałatka z kozim serem i granatem

Składniki

  • 100 g sera koziego
  • 1 szklanka rukoli
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 2 łyżki pestek dyni/słonecznika/orzechów
  • 100 g truskawek
  • ½ szklanki ziaren granatu
  • 1 awokado
  • świeża mięta
  • sok z 1 limonki
  • sól niskosodowa

Składniki na dressing z granatem

  • około 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy/oleju lnianego/oleju z konopi
  • 2 łyżki soku z granatu
  • szczypta posiekanej świeżej mięty
  • Wymieszaj wszystkie składniki.

Przygotowanie:

Sałatę wymieszaj ze szpinakiem, dodaj podzielone na cząstki awokado, skrop sokiem z limonki i lekko osól. Dodaj pokrojone na ćwiartki truskawki, nasiona granatu i delikatnie wymieszaj. Na koniec wyłóż plasterki sera koziego, posyp orzechami i polej dressingiem. Udekoruj miętą.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu"

Reklama


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy