Sałatka z kurczakiem i truskawkami
Truskawkami można się zajadać przez cały dzień, bo doskonale sprawdzą się także na śniadanie i na lunch.
Składniki
- 200 g szpinaku lub rukoli
- 200 g truskawek
- 1 czerwona papryka
- 2 filety z kurczaka
- 50 g sera koziego lub sera feta
- 50 g migdałów
- kilka łyżek soli morskiej
- oliwa
- sól, pieprz
- mielona papryka
na sos
- 10 łyżek octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka opłucz i osusz. Oliwę połącz z solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki, natrzyj kurczaka i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie przygotuj sos: ocet i miód podgrzewaj w rondelku na małym ogniu, mieszając aż płyn lekko zgęstnieje. Odstaw.
2. Pierś z kurczaka grilluj przez kilka minut z każdej strony. Odstaw pod przykryciem na chwilę i pokrój na plasterki. Na patelnię wsyp sól morską i mocno ją rozgrzej. Wrzuć migdały i praż aż skórka ściemnieje. Odstaw. Szpinak umyj i osusz. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w paski.
3. Rozłóż szpinak i paprykę na talerzach, posól, skrop oliwą. Wyłóż na warzywa pokrojone truskawki, pokruszony ser i plasterki kurczaka. Całość polej sosem balsamicznym i posyp prażonymi migdałami.
Zobacz także: