Sałatka z pieczonej dyni i wędzonym serem solankowym
Sycąca sałatka z aromatyczną dynią, szałwią, szczawikiem, pestkami dyni i serem wędzonym. Idealna na lekką kolację.

Składniki
- dynia hokkaido
- 100 g masła
- 150 g sera solankowego wędzonego
- szałwia
- garść szczawiku
- 100 g pestek dyni
- sól i pieprz do smaku
na dressing
- 6 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 150 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, wydrążamy środek i wykrawamy łódeczki. Układamy na blaszce, dodajemy masło, solimy, posypujemy listkami szałwii, zawijamy folią aluminiową i pieczemy w 200°C przez ok. 20 min. Aby przygotować dressing do miski wyciskamy sok z cytryny, miód szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Energicznie mieszając, dodajemy wolnym strumieniem olej rzepakowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pestki dyni prażymy na suchej patelni do momentu aż wszystkie się dokładnie otworzą. Tak upieczoną dynię studzimy, układamy na talerzu, polewamy dressingiem, posypujemy solankowym serem oraz pestkami dyni i listkami szałwii. Smacznego!