Sałatka z pieczonej dyni i wędzonym serem solankowym
Sycąca sałatka z aromatyczną dynią, szałwią, szczawikiem, pestkami dyni i serem wędzonym. Idealna na lekką kolację.
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, wydrążamy środek i wykrawamy łódeczki. Układamy na blaszce, dodajemy masło, solimy, posypujemy listkami szałwii, zawijamy folią aluminiową i pieczemy w 200°C przez ok. 20 min. Aby przygotować dressing do miski wyciskamy sok z cytryny, miód szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Energicznie mieszając, dodajemy wolnym strumieniem olej rzepakowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pestki dyni prażymy na suchej patelni do momentu aż wszystkie się dokładnie otworzą. Tak upieczoną dynię studzimy, układamy na talerzu, polewamy dressingiem, posypujemy solankowym serem oraz pestkami dyni i listkami szałwii. Smacznego!