Reklama

Reklama

Sałatka z pieczonej dyni i wędzonym serem solankowym

Sycąca sałatka z aromatyczną dynią, szałwią, szczawikiem, pestkami dyni i serem wędzonym. Idealna na lekką kolację.

Składniki

  • dynia hokkaido
  • 100 g masła
  • 150 g sera solankowego wędzonego
  • szałwia
  • garść szczawiku
  • 100 g pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na dressing

  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, wydrążamy środek i wykrawamy łódeczki. Układamy na blaszce, dodajemy masło, solimy, posypujemy listkami szałwii, zawijamy folią aluminiową i pieczemy w 200°C przez ok. 20 min. Aby przygotować dressing do miski wyciskamy sok z cytryny, miód szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Energicznie mieszając, dodajemy wolnym strumieniem olej rzepakowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pestki dyni prażymy na suchej patelni do momentu aż wszystkie się dokładnie otworzą. Tak upieczoną dynię studzimy, układamy na talerzu, polewamy dressingiem, posypujemy solankowym serem oraz pestkami dyni i listkami szałwii. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy