Sałatka z piersią kaczki w cytrusowym dressingu
Przepis na wykwitną i lekką jednocześnie sałatkę z kaczką w delikatnym, cytrusowym dressingu.

Składniki
- 250 g mieszanki sałat
- pierś z kaczki
- łyżka zimnego masła
- 60 g pomidorków koktajlowych
- pół papryczki chili
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku w łupinie
- ogórek
- cytryna
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy
- 150 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Skórę piersi kaczki delikatnie nacinamy, uważając, aby nie naciąć mięsa. Delikatnie solimy. Kładziemy mięso na suchej i zimnej patelni, skórą do dołu. Na średnim ogniu, powoli wytapiamy tłuszcz. Gdy skóra będzie chrupiąca i złota przekręcamy kaczkę na drugą stronę. Dodajemy czosnek w łupinach i łyżkę zimnego masła. Smażymy jeszcze przez 2 minuty, polewając mięso rozpuszczonym masłem. Po tym czasie przekładamy pierś na ręcznik papierowy. Za pomocą obieraczki wycinamy z ogórka długie paski. Do miski dodajemy miód, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy rózgą. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnym strumieniem wlewamy olej, nie przerywając mieszania. Na talerzu układamy sałatę, pokrojone pomidorki koktajlowe, plastry chili, pierś w plastrach. Gotową sałatkę polewamy dressingiem. Smacznego!