Reklama

Sałatka z piersią kaczki w cytrusowym dressingu

Przepis na wykwitną i lekką jednocześnie sałatkę z kaczką w delikatnym, cytrusowym dressingu.

Składniki

  • 250 g mieszanki sałat
  • pierś z kaczki
  • łyżka zimnego masła
  • 60 g pomidorków koktajlowych
  • pół papryczki chili
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • ogórek
  • cytryna
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • 150 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Skórę piersi kaczki delikatnie nacinamy, uważając, aby nie naciąć mięsa. Delikatnie solimy. Kładziemy mięso na suchej i zimnej patelni, skórą do dołu. Na średnim ogniu, powoli wytapiamy tłuszcz. Gdy skóra będzie chrupiąca i złota przekręcamy kaczkę na drugą stronę. Dodajemy czosnek w łupinach i łyżkę zimnego masła. Smażymy jeszcze przez 2 minuty, polewając mięso rozpuszczonym masłem. Po tym czasie przekładamy pierś na ręcznik papierowy. Za pomocą obieraczki wycinamy z ogórka długie paski. Do miski dodajemy miód, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy rózgą. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnym strumieniem wlewamy olej, nie przerywając mieszania. Na talerzu układamy sałatę, pokrojone pomidorki koktajlowe, plastry chili, pierś w plastrach. Gotową sałatkę polewamy dressingiem. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy