Sałatka z piersią kaczki w cytrusowym dressingu
Przepis na wykwitną i lekką jednocześnie sałatkę z kaczką w delikatnym, cytrusowym dressingu.
Sposób przygotowania:
Skórę piersi kaczki delikatnie nacinamy, uważając, aby nie naciąć mięsa. Delikatnie solimy. Kładziemy mięso na suchej i zimnej patelni, skórą do dołu. Na średnim ogniu, powoli wytapiamy tłuszcz. Gdy skóra będzie chrupiąca i złota przekręcamy kaczkę na drugą stronę. Dodajemy czosnek w łupinach i łyżkę zimnego masła. Smażymy jeszcze przez 2 minuty, polewając mięso rozpuszczonym masłem. Po tym czasie przekładamy pierś na ręcznik papierowy. Za pomocą obieraczki wycinamy z ogórka długie paski. Do miski dodajemy miód, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy rózgą. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnym strumieniem wlewamy olej, nie przerywając mieszania. Na talerzu układamy sałatę, pokrojone pomidorki koktajlowe, plastry chili, pierś w plastrach. Gotową sałatkę polewamy dressingiem. Smacznego!