Reklama

Sałatka z polędwicą

Wołowina ma opinię mięsa trudnego, ale warto się pomęczyć. Efekt będzie ekstra!

Składniki

  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 1 marchew
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 10 pomidorów cherry
  • po 4 garście świeżego szpinaku i rukoli
  • 2 łyżki oleju
  • rozmaryn

Składniki na sos

  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso przekroić na pół, każdy kawałek natrzeć 1 łyżką oleju, pieprzem i rozmarynem, zostawić na godzinę. Nagrzać patelnię i smażyć każdy kawałek na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 5 minut. Mięso przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową, odstawić na co najmniej 10 minut. 

2. Ocet zmieszać z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ucierając, powoli dolewać oliwę. 

3. Marchew pokroić obieraczką do jarzyn na cienkie wstążki, ogórek w plasterki, pomidory i rzodkiewki przekroić na pół. Na talerzach ułożyć rukolę, szpinak i pokrojone warzywa. Polać przygotowanym sosem. 

Reklama

4. Wołowinę pokroić w poprzek włókien w plastry o grubości 1 cm, ułożyć na wierzchu sałatki, skropić sosem.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy