Sałatka z polędwicą
Wołowina ma opinię mięsa trudnego, ale warto się pomęczyć. Efekt będzie ekstra!
Składniki
- 50 dag polędwicy wołowej
- 1 marchew
- 1 świeży ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 10 pomidorów cherry
- po 4 garście świeżego szpinaku i rukoli
- 2 łyżki oleju
- rozmaryn
na sos
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso przekroić na pół, każdy kawałek natrzeć 1 łyżką oleju, pieprzem i rozmarynem, zostawić na godzinę. Nagrzać patelnię i smażyć każdy kawałek na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 5 minut. Mięso przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową, odstawić na co najmniej 10 minut.
2. Ocet zmieszać z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ucierając, powoli dolewać oliwę.
3. Marchew pokroić obieraczką do jarzyn na cienkie wstążki, ogórek w plasterki, pomidory i rzodkiewki przekroić na pół. Na talerzach ułożyć rukolę, szpinak i pokrojone warzywa. Polać przygotowanym sosem.
4. Wołowinę pokroić w poprzek włókien w plastry o grubości 1 cm, ułożyć na wierzchu sałatki, skropić sosem.
Zobacz także: