Sałatka z tuńczykiem
Na co dzień i na wykwintne przyjęcie.
Składniki
- puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
- biała rzodkiew
- duża czerwona papryka
- 3 jajka
- szczypiorek
na sos
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka odsącz na sitku i rozdrobnij jeśli jest w większych kawałkach. Rzodkiew obierz i pokrój w kostkę, paprykę także w kostkę. Jajka ugotuj, a następnie drobno posiekaj. Pokrój szczypiorek. Wymieszaj tuńczyka z papryką i rzodkwią, następnie dodaj jeszcze szczypior. Wymieszaj majonez z jogurtem, dodając sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos do sałatki.
Zobacz także: