Sałatka z tuńczykiem
Najwięcej kwasów omega-3 mają tłuste ryby morskie, m.in.: śledź, łosoś, halibut, makrela, sardynki lub szprotki. Idealny dla osób na diecie jest dorsz (to chuda ryba). Z kolei szprotki są cennym źródłem wapnia.
Składniki
- Po 1 puszce tuńczyka w oleju i w sosie własnym
- 2 cebule
- 200 g pieczarek marynowanych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Tuńczyki osącz z zalewy, wymieszaj. Cebule pokrój w talarki, przelej wrzącą wodą. Pieczarki osącz z marynaty, pokrój w plasterki. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. Natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Na talerzu połóż metalową obręcz (ew. możesz przygotować sałatkę w misce). Na dnie ułóż tuńczyka, posmaruj 1 łyżką majonezu. Następnie rozłóż cebulę oraz pieczarki. Posmaruj majonezem. Na wierzchu ułóż posiekane jajka oraz natkę. Oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.
Przygotowanie: 20 minut Porcja: 330 kilokalorii.
Zobacz także: